Från en sänglåda i gästrummet..
...till en hälsoklinik med specialkompetens!

Arteget AB startade med firmanamnet LCHF butiken som en hobby i en låda under en gästsäng. Året var 2007... Jag Ingela Jönsson hade av en slump upptäckt att lågkolhydratkost medförde positiva återläknings möjligheter på mina neurologiska skador jag fått i en allvarlig ryggolycka ett antal år tidigare. Jag läste på om lågkolhydratkost på utländska hemsidor och i böcker, samlade på mig recept och förfasades över det dåliga utbudet i våra svenska mataffärer. Efter en tid startade jag därför en enskild firma så jag fick möjlighet att själv göra inköp från ekologiska grossistföretag. Detta var i grunden en helt och hållet egoistisk handling då det var ett bra sätt att komma över de produkter jag ansåg mig behöva till min nya kosthållning. Jag startade en mycket enkel webshop med 3 produkter i: ekologiskt kokosfett, mandelmjöl och sötningsmedlet Sukrin. Min tanke var att OM det nu fanns någon mer än jag som ville äta lågkolhydrat så kanske dom också behövde hitta produkter....mina förhoppningar var dock inte så stora - vem skulle ens veta att webshopen fanns? 

LCHF butiken Övre Vä: Sänglager - Övre Hö: Shurgard - Nedre Vä: Wramborgs strumpfabrik- Nedre Hö: Stora lagret i Arlöv

Webshopen växte fortare än jag hann med och plötsligt arbetade jag flera kvällar i veckan med att packa paket och skicka ordrar. Det blev fort växtvärk i sänglådan på gästrummet. Jag satte upp hyllor som slutligen också svämmade över och till slut insåg jag att den lilla webshopen vuxit sig för stor. Lösningen blev ett förråd på Shurgard där jag kunde ha större lager.
Produkterna blev fler o fler, så också kunderna och för egen del blev det nu ohållbart att sköta både webshop och mitt ordinarie arbete som anställd på en konsultfirma. Jag var tvungen att ta ett beslut: antingen lägga ner webshopen - eller säga upp mig från min anställning. Livet i sig självt löste situationen till mig - företaget jag var anställd på såldes och även om jag erbjöds anställning av de nya ägarna valde jag att våga säga nej. Nu skulle jag bli egen företagare fullt ut. 
Jag utbildade mig till kostrådgivare på MF-hälsoutbildningar (Paleo Institute idag) och fick mer o mer kunskap om holistisk hälsa. En del produkter i webshopen fick stryka på foten i takt med att jag lärde mig mer.
2010 skaffade jag min första riktiga företagslokal i Wramborgs strumpfabrik som hyrde ut en del av sina outnyttjade lokaler som ett slags företagshotell. 90 kvm lagerlokal inreddes som webshopslager och i hyllorna hade jag nu 50-60 olika LCHF-produkter. Allt från sötningsfri tandkräm till LCHF-kokböcker, snacks, kokosprodukter, bagerilivsmedel och kolhydratfria nudlar. Det började bli svårt att klara webshopen på egen hand, familjemedlemmar fick rycka in och hjälpa till. I Sverige var det LCHF-Boom och vi var först och störst med att erbjuda produkter så lamporna var ofta tända sent in på natten i lagerlokalen.
2011 ombildade vi till Aktiebolag och vi flyttade då vårt lager till en ännu större lokal i Arlöv. Här hade vi 200 kvm lageryta, förpackningsrum för livsmedelshantering och kontor och personalrum. Dagligen skickade vi en överfull EU-pall med paket till LCHF:are inom EU.

LCHF butiken lagret

Företaget växte med fler anställda och nu var efterfrågan så stor att vi började producera livsmedel i vårt egna varumärke. Det var bl.a nötmjöler, redning, brödmixer, kokosfett, sötningsmedel, choklad och snacks. Konceptet var enkelt och tydligt: Enkla förpackningar till låg kostnad för att ha råd till högkvalitativt innehåll. Jag blev expert på att leta efter och finna bra produkter som passade i vårt sortiment.

LCHF butikens egna sortiment Ett axplock från några av de produkter vi sålde i eget varumärke

Parallellt med att jag arbetade med import, produktutveckling och administration studerade jag näringslära och framförallt tarm och värkproblematik. Jag insåg att kostens betydelse för en frisk och fungerande kropp var större än jag kunnat ana. Min syster Kicki Käller som är sockerberoende och åt LCHF pga det hade börjat arbeta lite i företaget och efter att hon också utbildat sig till kostrådgivare beslöt vi att hon skulle vidareutbilda sig till sockerberoendeterapeut på Bittens Addiction. Vi utvecklade verksamheten och började ha kurskvällar för sockerberoende och vi tog också emot klienter på personlig rådgivning. Kicki tog hand om de med sockerberoende och jag fokuserade på de med tarm och värkproblematik.

Vi fick ofta mail från kunder som frågade om vi inte kunde starta en fysisk butik där man också kunde fika LCHF-vänligt. Det var inte något vi gått och drömt om men en dag fick vi upp ögonen för en ledig lokal inte så långt ifrån vårt webshopslager där vi såg möjligheter att utveckla verksamheten ännu mer. 
Lokalen var stor nog att både ha caféverksamhet och kurs/klientverksamhet. Den 1:a Maj 2013 expanderade vi företaget och då öppnade vi dörrarna till LCHF butikens Café & Handelsbod. Här sålde vi webshopens hela sortiment och serverade enklare LCHF-luncher samt LCHF-bakverk.  Hemlagat från grunden med ekologiska råvaror, gräsbeteskött och utegris. Vi ville servera mat som våra kroppar kan bryta ner och använda till energi och läkebränsle. Vi kallar det för ART-egen mat: Mat avsedd för vår ART människan. Det var så vårt nya firmanam kom till: ARTEGET

Luncher på LCHF butikens Café & Handelsbod Ovan: En del av vårt lunchutbud Nedan: En del av vårt fika utbud
LCHF butikens Café & Handelsbod En del av caféets hembakade utbud. Allt LCHF och ekologiskt.
Bageri LCHF butikens Café & Handelsbod

Med ännu mera kunskap i ryggsäcken och med hänsyn till våra kunder som är sockerberoende började vi efter ett tag fundera på om det verkligen var rätt att sälja bakverk, sötningsmedel och snacks. Att framställa och sälja det som liknar drogen kändes inte längre rätt och ärligt. Vi höll kurser för sockerberoende och samtidigt bakade vi kakor med sötningsmedel. Det började skava någonstans inuti oss... LCHF begreppet hade spridit sig stort i Sverige men handlade mer o mer om bara bakverk och surrogatprodukter och vi började känna oss obekväma - vi ville att fokus först och främst skulle ligga på näring, hälsa och energi.

Vi behövde lägga många timmar per dag för att hålla caféverksamheten igång, det var långa förberedelsetider och mycket städning - det var svårt att få tiden att räcka till för att ta hand om klienter och kursverksamhet. Webshopen började också gå dåligt, orsakerna var många men en orsak var såklart att fler o fler lågkolhydratsprodukter dök upp på hyllorna i vanliga mataffärer och vi var inte längre ensamma på marknaden. Vi ville heller inte ta in de värsta skitprodukterna i vårt sortiment - livsmedelsindustrin hade nu börjat massproducera "lowcarb-produkter" fullspäckade med härdat fett, kemiska sötningsmedel, smakförstärkare och modifierad stärkelse. Det drog ihop sig till att ta beslut om verksamhetens vara eller icke vara.

Min tanke är och har alltid varit att ett företag måste kunna utvecklas och omstruktureras i samma takt som efterfrågan, kunskap och arbetsglädje förändras. Sagt och gjort! Vi gjorde en radikal förändring i Februari 2016 och la ner webshopen och avvecklade caféverksamheten för att satsa till 100% på det vi brinner mest för: Att hjälpa och guida människor med sockerberoende eller svår tarm/värkproblematik till ny hälsa. 

Arteget Kicki Käller Ingela Jönsson

På Arteget arbetar idag jag och Kicki på heltid på det som vi kallar kliniken (samma lokal som Caféet fanns i) Här tar vi emot klienter, har videokonferenser och webinar, håller stegmöten, ger gruppterapi  och håller behandlingskurser. Vi har också en mindre webshop där vi säljer kosttillskott och specerier främst till våra klienter som varit eller är i behandling hos oss. Vi åker runt på föreläsningar om sockerberoende på företag och Kicki utbildar även terapeuter i bl.a avancerad biokemisk reparation. Vi vidareutbildar oss kontinuerligt och jag kan bara säga en sak: Vi har ett fantastiskt arbete, vi träffar underbara människor och vi har en arbetsglädje som inte känner några gränser. 

Ingela Jönsson
VD, Arteget AB