Kunskapsbanken på Arteget

I kunskapsbanken delar vi med oss av råd, kunskap, reflektioner och artiklar med fokus på våra favoritområden. Kanske önskar du läsa en artikel om något speciellt problem eller ämne?  Maila då gärna din önskan till info@arteget.se så kanske vi skriver och publicerar din önskeartikel. 

 

 • Vilken diet ska en som är mat - eller sockerbereoende äta?

  Vilken diet ska en som är mat - eller sockerbereoende äta?

  Personer som är mat- och sockerberoende behöver lära sig att äta icke-beroendeframkallande mat, utifrån sina individuella triggers och kolhydratkänslighet.

  Läs mer…
  2018-05-22 18:44
 • Stopp i röret eller går det för snabbt igenom?

  Stopp i röret eller går det för snabbt igenom?

  Många som lägger om kosten får problem med matsmältningen. Det handlar i regel inte om att man inte tål den nya maten, det är bara kroppen som inte hänger med i svängarna. Kroppen tillvänjer sig med tiden att smälta den mat vi vanligtvis äter. Om matintaget under lång tid har varit spannmål, gluten, socker, frukt etc är det just detta kroppen är programmerad för att bryta ner. Om det aldrig eller sällan dimper ner naturliga fetter eller helt kött tycker kroppen att det är resursslöseri på att tillverka enzymer och matsmälningsvätskor för detta. 
  Såhär hjälper du kroppen att boota om till bättre förbränning:

  Läs mer…
  2018-03-15 09:06
 • Restaurangfällan

  Restaurangfällan

  Restaurangbesök för sockerberoende kan fungera utmärkt om man har egen kunskap och har förberett sitt besök väl.
  Att tro att kocken har kunskap om livsmedelstillsatser, dolt socker och stärkelser är den största faran. (Visst finns det även restauranger som har både kompetens och vilja men majoriteten är ännu dåligt insatta i vad ett sockerberoende innebär).
  Här delar jag med mig av bra tips inför restaurangbesök: 

  Läs mer…
  2018-01-11 11:56
 • Resistent stärkelse?

  Resistent stärkelse?

  Även sockerberoende behöver få i sig resistent stärkelse så de goda bakteriestammar som har det som favoritföda överlever. En kost utan bra bakteriemat leder på sikt till tarm och matsmältningsproblematik. Men urvalet på resistent stärkelse är mycket begränsat för den som är sockerberoende – där måste man ju ALLTID tänka: Abstinensen FÖRST!

  Läs mer…
  2017-12-27 19:06
 • Surrogatfällan

  Surrogatfällan

  Är du en surrogat-junkie? Letar du konstant efter hälsosam ersättning som liknar favoritdrogen? Då kan du få stor hjälp i ditt tillfrisknandet genom att läsa detta inlägg. 

  Läs mer…
  2017-12-26 17:31
 • Vad betyder Arteget?

  Vad betyder Arteget?

  För oss betyder uttrycket Arteget att människor och djur bör äta och leva på ett sätt som är naturligt för dess ART. 

  Läs mer…
  2017-11-08 22:25