Kunskapsbanken

I kunskapsbanken delar vi med oss av råd, kunskap, reflektioner och artiklar med fokus på våra favoritområden. Kanske önskar du läsa en artikel om något speciellt problem eller ämne?  Maila då gärna din önskan till info@arteget.se så kanske vi skriver och publicerar din önskeartikel. 

 

 • Bufféer & All-inclusive-resor – två fallgropar

  Bufféer & All-inclusive-resor – två fallgropar

  Hela konceptet ”ät så mycket du vill och orkar” eller ”all mat ingår i priset” kan få den mest beslutsamma beroendehjärna att vackla. Bara synen av allt på faten sätter igång beroendehjärnan. Reptilhjärnan är snabb med sina argument.

  Läs mer…
 • Kostråd för Mat och sockerberoende

  Kostråd för Mat och sockerberoende

  Som mat och sockerberoende behöver man ta bort livsmedel som höjer blodsockret fort och mycket. Man behöver också ta bort många tillsatser eftersom dessa kan trigga beroendehjärnan.

  Läs mer…
 • Sockerfria husapoteket

  Sockerfria husapoteket

  Som tillsatskänslig och sockerberoende är det viktigt att ha ett ordentligt husapotek inom räckhåll när bacillerna attackerar. Den dag du ligger däckad i 39 graders feber med värsta förkylningen är du glad att du har förberett dig. 

  Läs mer…
 • Behöver jag behandling för mat- och sockerberoende, eller överätning?

  Behöver jag behandling för mat- och sockerberoende, eller överätning?

  Det är flera saker som gör det svårare för den som är mat- och sockerberoende att söka hjälp. För det första hindrar förnekelsen att man söker hjälp – man inser helt enkelt inte att man är sjuk utan letar frenetiskt efter olika metoder att hantera maten på – och då handlar det oftast om att gå ner i vikt med olika dieter/piller/pulver. Man tror att det är ett viktproblem eller dålig karaktär. Detta försenar processen att komma i behandling. Man försöker själv, oftast väldigt länge.

  Läs mer…
 • Lever du i tillfrisknad eller är du aktiv i sjukdomen?

  Lever du i tillfrisknad eller är du aktiv i sjukdomen?

  Hur vet jag att jag lever i tillfrisknande? Checka av ifall du gör det du ska – vilka verktyg använder du? Slarvar du med dem? Har du plockat bort några? Eller har du rent av motstånd till dem och går på vita knogar?

  Läs mer…
 • Vilken diet ska en som är mat - eller sockerbereoende äta?

  Vilken diet ska en som är mat - eller sockerbereoende äta?

  Personer som är mat- och sockerberoende behöver lära sig att äta icke-beroendeframkallande mat, utifrån sina individuella triggers och kolhydratkänslighet.

  Läs mer…
 • Stopp i röret eller går det för snabbt igenom?

  Stopp i röret eller går det för snabbt igenom?

   

  Många som lägger om kosten får problem med matsmältningen. Det handlar i regel inte om att man inte tål den nya maten, det är bara kroppen som inte hänger med i svängarna. Kroppen tillvänjer sig med tiden att smälta den mat vi vanligtvis äter. Om matintaget under lång tid har varit spannmål, gluten, socker, frukt etc är det just detta kroppen är programmerad för att bryta ner. Om det aldrig eller sällan dimper ner naturliga fetter eller helt kött tycker kroppen att det är resursslöseri på att tillverka enzymer och matsmälningsvätskor för detta. 
  Såhär hjälper du kroppen att boota om till bättre förbränning:

  Läs mer…
 • Restaurangfällan

  Restaurangfällan

  Restaurangbesök för sockerberoende kan fungera utmärkt om man har egen kunskap och har förberett sitt besök väl.
  Att tro att kocken har kunskap om livsmedelstillsatser, dolt socker och stärkelser är den största faran. (Visst finns det även restauranger som har både kompetens och vilja men majoriteten är ännu dåligt insatta i vad ett sockerberoende innebär).
  Här delar jag med mig av bra tips inför restaurangbesök: 

  Läs mer…
 • Resistent stärkelse?

  Resistent stärkelse?

  Även sockerberoende behöver få i sig resistent stärkelse så de goda bakteriestammar som har det som favoritföda överlever. En kost utan bra bakteriemat leder på sikt till tarm och matsmältningsproblematik. Men urvalet på resistent stärkelse är mycket begränsat för den som är sockerberoende – där måste man ju ALLTID tänka: Abstinensen FÖRST!

  Läs mer…
 • Surrogatfällan

  Surrogatfällan

  Är du en surrogat-junkie? Letar du konstant efter hälsosam ersättning som liknar favoritdrogen? Då kan du få stor hjälp i ditt tillfrisknandet genom att läsa detta inlägg. 

  Läs mer…

Fler nyheter